ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ SANCO SWIFT ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ SANCO SWIFT ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας σεισμικών ερευνών PGS και το συνοδευτικό Alexander βρίσκονται ήδη εν πλω νοτίως της Παλαιόχωρας Χανίων στο Λιβυκό, έχοντας αποπλεύσει από τους Καλούς Λιμένες.

Απέπλευσε πριν από λίγες ώρες, από την περιοχή Καλοί Λιμένες, νοτίως της Κρήτης, το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας σεισμικών ερευνών PGS έχει ναυλωθεί από τον αμερικάνικο όμιλο Exxon Mobil προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πρώτες σεισμικές στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης.

Νωρίτερα είχε εκδοθεί σήμερα η ναυτική οδηγία (NAVTEX) για τις σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στα δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας δεσμεύεται η εν λόγω περιοχή για σεισμικές έρευνες που θα γίνουν από το πλοίο «SANCO SWIFT». 

Με την ίδια ναυτική οδηγία προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Παράλληλα, προχωρούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2), ενώ προηγήθηκαν στις αρχές του χρόνου έρευνες στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο.

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Σημειώνεται επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Πηγή: businessdaily.gr